Frenetiek

Share this post

🖕 Frenetiek #13 – Laten we WhatsApp verwijderen

freekevers.substack.com

🖕 Frenetiek #13 – Laten we WhatsApp verwijderen

En massaal overlopen naar Signal

Freek Evers
Jan 11, 2021
3
2
Share this post

🖕 Frenetiek #13 – Laten we WhatsApp verwijderen

freekevers.substack.com

Goeiemorgen

Wat denken jullie? Zullen we de week starten met een daad van verzet?

Dat hoeft tegenwoordig niet veel moeite te kosten. We kunnen met de slapers in onze ogen een middelvinger opsteken naar Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook.

Hij kocht met WhatsApp in 2014 een prachtig product. Een berichtenapp die niet alleen gebruiksvriendelijk was, maar ook veilig. Veilig als in: het WhatsAppbericht dat ik naar jou stuur, kan alleen jij lezen. Facebook kan niet meelezen. Proximus kan niet meelezen. Apple of Google kunnen niet meelezen. Nie-mand kan meelezen.

Berichten die mensen via WhatsApp naar elkaar versturen worden versleuteld. Enkel wie de juiste sleutel heeft, kan het bericht ontgrendelen. En gelukkig maar.

Denk maar eens na wat je allemaal in WhatsApp deelt:

  • Je voert intieme gesprekken met vrienden.

  • Je deelt al eens het resultaat van een onderzoek bij de dokter.

  • Je deelt al eens intieme delen?

  • Of je vergelijkt al eens vastgoedprijzen?

  • En er zijn zeker mensen die al eens hun bankkaart uitlenen en de code via WhatsApp delen. (Niet doen, trouwens! Nooit een goed idee!)

Waarom WhatsApp verlaten?

Het stukje privé in WhatsApp wordt steeds minder privé. Mark Zuckerberg probeert stap voor stap meer te weten te komen over onze privé-gesprekken. Met wie praten we? Waar gebruiken we de app? Hoelang gebruiken we de app? Dat is niet gek. Hoe meer zijn bedrijf denkt te weten over ons, hoe duurder zij advertenties denken te kunnen verkopen op Facebook, in Facebook Messenger of op Instagram.

Zuckerberg heeft ooit beloofd dat hij dat WhatsApp nooit zou linken aan de andere Facebookproducten. Zuckerberg heeft gelogen. Vanaf 8 februari zal de berichtendienst gebruikersgegevens delen met het moederbedrijf Facebook. Die belofte wordt naar eigen zeggen definitief gebroken om beter te begrijpen hoe mensen WhatsApp gebruiken, hoe Facebook zijn berichtendienst kan verbeteren en om relevante advertenties te tonen.

Belangrijke noot: dankzij de Europese privacy-wetgeving mag WhatsApp geen data delen met moederbedrijf Facebook. Europa zorgt er dus voor dat Zuckerberg zijn belofte in België wel nakomt.

Het alternatief heet Signal

Dat neemt niet weg dat het tijd is om WhatsApp vaarwel te zeggen. Er is namelijk een veel beter alternatief. Het heet Signal. Voordelen:

  • Het is even gebruiksvriendelijk.
    Groepsgesprekken, video, audio, stickers, noem maar op. (Behalve GIFs)

  • De berichten zijn versleuteld zoals in WhatsApp.
    Meer zelfs, WhatsApp gebruikt Signal-technologie.

  • Er is een gebruiksvriendelijke desktop-app.

  • Je kan berichten meteen laten verdwijnen. Ze worden nergens opgeslagen.

  • Het bedrijf achter Signal is een non-profit.
    Het hoeft geen data te verkopen. Geld komt binnen via donaties.

  • De softwarecode van Signal is geen geheim.
    Integendeel, het is publiek goed. Iedereen kan zien hoe het werkt. Bovendien helpen de slimste koppen ter wereld mee om de software veilig te houden.

  • En voor wie nog een extraatje wil: werknemers van de Amerikaanse diensten NSA en FBI en de Europese Unie worden verplicht om Signal te gebruiken.

Er is ook een probleem. Zolang niemand vrienden heeft op Signal blijven we allemaal in WhatsApp hangen. Ik heb op dit moment slechts twee gesprekken lopen in de app. De rest doe ik nog steeds via de Facebook-app. Daar komt nu verandering in.

Ik sluit me aan bij de missie van Frederik De Bosschere en Thomas Smolders, gastheren van de podcast Computer Club. Ik ga proberen om al mijn vrienden te overtuigen om WhatsApp in te ruilen voor Signal. Als we allemaal drie tot vijf vrienden overtuigen om dat te doen, dan hebben we binnen een paar weken heel Vlaanderen overtuigd.

Hoe ga je te werk?

  • Klik op deze link via je smartphone via je smartphone en installeer Signal of download de app in de App Store of Play Store.

  • Kies drie tot vijf vrienden met wie je regelmatig berichten stuurt.
    Nodig hen uit om Signal te gebruiken. Hoe meer vrienden, hoe meer vreugd.

  • Je kan volgende tekst als basis gebruiken:

Hé! Ik apprecieer de gesprekken die wij hier via WhatsApp voeren keihard. Zo hard zelfs dat ik zeker wil zijn dat wat we hier bespreken ook tussen ons blijft. Met WhatsApp is dat helaas niet altijd het geval. Zou je het oké vinden om Signal te gebruiken? Hier is de link: https://signal.org/install.

  • Je kan een link maken naar een groepsgesprek dat je maakt in Signal. Zo kan je relatief makkelijk bestaande WhatsApp-groepen uitnodigen naar Signal.

  • Roep je vrienden op om ook aan hun vrienden voor te stellen om Signal te gebruiken. Gebruik gerust deze nieuwsbrief om mensen te overtuigen om over te schakelen naar Signal.

Wie doet mee? Deel gerust jullie ervaringen!

Screenshot van de desktopversie van Signal.

Signalen voor het brein

Waarom Signal?
Frederik De Bosschere en Thomas Smolders legden in hun podcast Computer Club al eens uitstekend uit waarom we Signal moeten gebruiken in plaats van WhatsApp. Luister. (Vanaf minuut 23.43 begint het fragment.)

Wie heeft Signal uitgevonden?
Moxie Marlinspike is de uitvinder van Signal. The New Yorker maakte een prachtig profiel van de man. Je bent wel al snel een uurtje zoet. Je kan ook naar het profiel luisteren. Lees of luister.

Wie zit achter Signal?
Een van de drijvende krachten achter Signal is Brian Acton. Hij is een van de mede-oprichter van WhatsApp. Hij verliet Facebook omdat hij het niet eens is met de richting die Mark Zuckerberg met de app uitgaat. Maak kennis met Acton. Kijk.

Hoe gebruik je Signal?
Technologiemagazine Wired raadt zijn lezers al jaren aan om Signal te gebruiken. In deze handige (Engelstalige) gids leggen ze alles nog eens mooi uit. Lees.


Ziezo, bij deze zijn jullie helemaal bijgepraat over Signal. Laat me zeker weten als je bent overgeschakeld. Dan ontmoeten we elkaar daar. Volgende week heb ik opnieuw een fijne gast in de nieuwsbrief. Spannend!

Tot dan!
Freek

P.S. Ik heb geen belangen bij Signal.

P.P.S. Ik ben geen Facebookhater. Als bewijs een mooie Instagramtip. Volg Pascal Campion, een illustrator die werkt voor Netflix, Warner Bros, The New Yorker, …

2
Share this post

🖕 Frenetiek #13 – Laten we WhatsApp verwijderen

freekevers.substack.com
2 Comments
Jasper
Jan 12, 2021Liked by Freek Evers

Om dezelfde reden steeds geweigerd WhatsApp te installeren. Al jaren fervent Telegram-gebruiker. Dezelfde voordelen als Signal, lijkt me.

Expand full comment
Reply
1 reply by Freek Evers
1 more comment…
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Freek Evers
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing